Välkommen till Ingåknutarnas Marthakrets


Vår glada krets började sin verksamhet vid årsskiftet 2014–2015. Nya medlemmar från Ingås alla knutar och också annanstans ifrån är varmt välkomna med! Hör gärna av dig!

Aktuellt

Hej där! Vill du hänga med oss!?

 
 
Vad roligt att du hittade till vår sida.

Ingåkuntarnas Marthakrets har precis inlett sitt fjärde verksamhetsår. Vi ser fram emot ännu ett aktivt år med en hel del intressant program. Om du söker en ny hobby, är intresserad av att träffa nya människor i din näromgivning och tycker det där med Martha verkar roligt, får du gärna kontakta oss! Vem som helst är varmt välkommen att hänga med på någon av våra träffar och bekanta sig med vår verksamhet.

Under året är planen att syssla med bl.a. följande:
Januari: årsmöte
Februari: blinikväll
Mars: utedag till Kopparnäs
April: föreläsning om kläder och kvalitet
Maj: paddling längs Sjundeå å
Juni: sommarträff
September: kräftskiva
Oktober: teater eller bio samt restaurangbesök
November: julkransbindning
December: julfest
 
Förutom allt detta brukar vi komma på en del spontana träffar och ibland får vi inbjudan att delta i andra kretsars program också. Ingå Marthaförening, dvs vår moderförening, erbjuder också en del intressant program under årets lopp.

För mer information om vår verksamhet, följ oss gärna på Facebook. Där hittar du oss som Ingåknutarnas Marthakrets, rätt och slätt. För medlemmar har vi också en sluten grupp.

Du får också jätte gärna kontakta ordförande direkt per e-post eller telefon.


Allt gott, hoppas vi ses! :-)

Cecilia Montén, ordförande
tfn: 040 779 19 16
e-post: cecilia.monten@gmail.com
 

 
ingaknutarna ingaknutarna
14.01.2018 kl. 15:14

Jul i knutarna och Gott Nytt År!

Nu kör vi! Välkommen 2017!

Jag lovade skriva en bloggtext om vår glada julträff. Julstök och annat tog dock överhand och en månad och en dag senare känns det minst lika angeläget att önska en god början på det nya året och även nämna lite av vad som skall komma.

Vår decemberträff ordnade vi, liksom våra övriga höstträffar, den femtonde. Vi var ett tiotal Knutar som deltog och glädjande nog nya medlemmar också. Träffen, som ordnades som knytkalas, var för oss även den första på Marthastugan i Ingå kyrkby. Kyrkbykretsen har nämligen meddelat oss att vi hädanefter gärna får använda deras stuga, vilket vi naturligtvis är både glada och tacksamma för. Och att hålla vår julträff där var helt perfekt, i och med stugans höga mysfaktor. :-) Kyrkbymarthorna som tog emot för att visa runt och gå igenom det praktiska, erbjöd oss dessutom att använda öppna spisen, så det blev riktigt "juligt" och hemtrevligt.
 

På torsdag, dvs. 19.1, kl. 18 kommer vi att hålla årets första träff, också den på Marthastugan. Tanken är att planera vårens program och att sammanställa en kort verksamhetsberättelse. Både medlemmar och nya intresserade är välkomna! Om du som ny vill delta, vänligen anmäl dig till cmonten@hotmail.com eller skicka ett personligt meddelande på Facebook till Cecilia Montén.

Ett årsmöte har vi hållit virtuellt och då utsett en nygammal styrelse, som ser ut så här:

Cecilia Montén, ordförande
Pia Bergström, sekreterare
Sofia Westerholm
Linda Forsström, kassör
Annika Eriksson

Enligt tradition är vår styrelse väldigt informell, men i vissa sammanhang kan det vara bra att samlas i en mindre grupp.
 

Förutom årets första träff, slog vi på julträffen också fast att vi den 10 februari ordnar blinikväll. NAM! Det är dessutom frågan om en fredag, så jag har på känn att det kan smaka med lite bubbel också. ;-) Mycket bättre än så här kan väl knappast vårt verksamhetsår börja, eller hur?

 

Cecilia Montén
16.01.2017 kl. 21:21

Årets dörrkransbindning

15.11.2016 band vi nu för andra året i rad dörrkransar. Mycket trevlig stämning hade vi på Wilhelmsdahl med en massa prat och en del planeras.
 

 

 

ingaknutarna ingaknutarna
15.11.2016 kl. 20:35

Escape room och Kokomo

Den 15.10.2016 åkte vi ett gäng knutar in till Helsingfors och möttes upp vid Escape room, där vi försökte komma ut ur rummen Royal Secret. Eftersom vi var 9 knutar som deltog, så var vi uppdelade i två rum. Logisk indelning: svarta skor och bruna skor :) De med bruna skor slapp längre än de med svarta, tyvärr kom ingen ut innan de 60 minutrarna gått. Men kul var det för det, och vi fick en känsla av att vi vill ha mer. Så vem vet, kanske knutarna igen borde slå sina kloka huvuden ihop och försöka sig på ett annat rum.

 

 

Efteråt gick vi, med ett visst kvinnofall, till Kokomo och drack goda drinkar och åt oss proppmätta på god mat.

Den här kvällen var helt enkelt superkul!

 

Sofia
15.10.2016 kl. 20:17

Knutarnas höst 2016

Vi var fyra knutar som träffades hemma hos Linda på kvällen 29.8 för att planera hösten. Förutom att avnjuta utsökta scones, äppelkaka och te, så slog vi fast höstens viktiga datum. Tydligen så favoritiserade vi 15 den här gången, så det är lätt att memorera. Vi träffas alltså följande dagar:

15.9 träff hemma hos Pia kl.18. Om vädret tillåter promenerar vi först en stund, därefter bjuder Pia på något och vi fortsätter umgås en stund. Kom med!

15.10 åker vi på ett eller annat sätt till Helsingfors och besöker Escape Room + Restaurang. Anmälning till Jenny L eller på fb-event senast 11.9. Kretsen har fått finansiering, som används så långt det räcker.

15.11 binder vi kransar, eftersom det förra året var så roligt och omtyckt. Vi träffas i lilla mötesrummet i Wilhelmsdahl kl.18. Ut i skogen och plocka med eget material före! Fråga om vad som behövs med om osäkert! Fb-event med anmälning kommer närmare, men visst får man komma med helt appråpå också !

I December tänkte vi att en glögg skulle smaka en vanlig vardag, men tid och plats får vi bestämma närmare!

Vi hoppas att många gamla men naturligtvis också nya knutar skulle delta i träffarna! 

Sofia
08.09.2016 kl. 21:25

IngåKnutarnas vår 2016

Jag tänkte skriva upp lite vad vi gjorde under våren, för visst hade vi ju också program då...

Februari: Ordnades det ett yoga pass i Esbo, tyvärr med lågt deltagarantal.

Mars: Träff med kretsen Sju systrar och Sjundeå unga marthor. Under träffen diskuterades ifall vi kunde samarbeta i framtiden. En trevlig träff som avslutades med en föreläsning av Tanja Ljungqvist, som vuxit upp på barnhem i Sibirien.

I mars besökte vi också Fiskars vårmarknad och åt en god lunch subventionerad av kretsen.

April: Vår träff hade choklad som tema. Vi fick provsmaka olika choklader samt svara på chokladrelaterad frågesport. Mycket trevligt men framför allt gott!

Maj: Försommarträff med rabarbermojito, mat och vin. Här fick även avecer delta. Träffen var på Jennys terass. Vädret var soligt men svalt. Sällskapet var trevligt. Och mojiton väldigt god!

Sofia
01.06.2016 kl. 21:49

Ingå Marthaförenings vårutfärd till Svartå Slott

Ingå Marthaförening bjöd sina kretsar på vårutfärd till Svartå slott den 14.5.2016. Föreningen stod för en viss del av priset, resten fick var och en betala. Om jag inte minns helt fel så deltog 6 knutar i utfärden. Fast vädret inte riktigt var på vår sida, så var programmet och lunchen över alla förväntningar. En verkligt lyckad utfärd och trevligt att träffa även andra kretsar ifrån Ingå.

Såhär såg programmet ut:
Egen transport till Svartå. Samåk uppmuntras!
10:00 Samling utanför Svartå Slott
10:15 Kombinerad Slotts- och parkguidning tillsammans med Slottets premierade guide Kerstin Ilander
11:45 Lunch på restaurang Slottskrogen
Cecilia Montén berättar om Svartå Slotts besöksverksamhet
13:00 Visning av Svartå Slotts utrymmen
13:30 Besök till Svartå Bryggeri
14:00/14:30 Avfärd

 

Sofia
14.05.2016 kl. 21:19

Sittdans på Lönneberga

Dansa kan man också göra sittande. Det är både roligt och hälsosamt! Många på äldreboendet Lönneberga i Ingå ville vara med då det begav sig.

Lördagen 17.10 besökte vi, Jenny Lönnroos och Cecilia Montén, Lönneberga äldreboende i Ingå. Syftet var att umgås i musikens och rörelsens tecken, denna gång i form av sittdans. Jenny jobbar med aktivitet för äldre, däribland sittdans, och därför hade vi gett just detta alternativ, då vi tillsammans med Lönnebergas personal diskuterat hur vi kunde bidra till de inneboendes trivsel i vardagen.

Det var en solig och härlig höstdag och förutom med dans hade vi bestämt oss för att pigga upp med en ordentlig bukett rosor, som vi ställde fram på kaffebordet. Glädjande många ville vara med! Dansen inleddes på den s.k. nya sidan. Till allrummet kom sex pensionärer som alla på sitt sätt deltog i dansen. De klappade, stampade rytmen eller trallade med. Till rörelsesångerna hörde ”Källan”, ”Jungfrun i dansen” och ”Plocka vill jag skogsviol” samt även några finska folksånger som ”Tuomi on virran reunalla” och ”Heili Karjalasta”.

Därefter förflyttade vi oss till matsalen på gamla sidan. Där deltog 10 personer, alla enligt sin unika förmåga. En käck dam hjälpte sin vän i stolen brevid att följa med i dansen genom att lyfta på hennes arm medan en annan satsade på att sjunga med i de bekanta dansmelodierna.

Trots att de äldre inte använde sig av alla rörelser och inte av lika stora som vi yngre, skall vi inte glömma att vi aldrig vet vad det rör sig inne i ett huvud om än kroppens rörelser är mer blygsamma. Det vi vet är att vi i hjärnan har s.k. spegelneuroner som aktiveras då man ser andra röra sig till musik. (Eva Bojner Horwitz´artikel i Forksning och framsteg 5/2013) Det är alltså stimulerande för hjärnan att bara se på någon som rör sig till musik. Bekanta melodier väcker minnen och associationer som i sin tur ger god stimulans åt hjärnan. Bl.a. därför, och förstås för att vi gärna ger en stund av vår tid till de äldre, vars vardag stundvis kan vara lång och ensam, kommer vi att besöka Lönneberga igen i december. Den gången har vi tänkt sjunga julsånger tillsammans med de äldre och bjuda på kaffe med dopp. Vi hoppas att många Knutar har möjlighet att vara med söndagen 20.12!

Delad glädje är mångfaldig glädje!

Jenny Lönnroos och Cecilia Montén

Jenny Lönnroos och Cecilia Montén
26.10.2015 kl. 18:42

Ingåknutarna drog till skogs

Lördagen den 9 maj träffades ett antal Ingåknutar i Kopparnäs för att skåda fåglar. Med oss hade vi biologerna Bertil och Titi Blomqvist. Vi startade från Klobbackavägens parkering och traskade längs med strandrutten till Sandvikens sandstrand. På vägen såg vi en hel del fåglar och hörde ännu fler.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Efter att vi promenerat tillbaka åt vi picknick-brunch i solskenet. En riktigt lyckad utflykt på alla sätt och vis! Tack till våra guider Bertil och Titi samt till Heidi för allt fixande!

 

ingaknutarna ingaknutarna
10.05.2015 kl. 08:21

Årsmöte 26.2.2015

Linda, vår kretsordförande, och Cecilia deltog för Ingåknutarnas del i Ingå Marthaförenings årsmöte den 26.2 på Fagerviks gamla folkskkola. Ca 30 personer från de olika kretsarna deltog. Det finns 5 kretsar; Västankvarn, Fagervik, Kyrkbyn, Gråmarböle och vår krets.

Först hördes en presentation av Torleif Skog från AtlasProfilax. Han talade om Atlaskotans felställning och de problem detta kan leda till samt metoden som återställer Atlaskotan i rätt läge. Om någon är nyfiken på det här kan ni besöka www.atlasprofilax.fi.

Sedan bjöds det på kaffe med tilltugg och därefter började det egentliga årsmötet.
Under mötet valdes en ny styrelse bestående av ordinarie medlem +suppleant. Under det kommande året kommer Cecilia att vara Ingåknutarnas representant i styrelsen och Linda hennes ersättare.  Ingen ställde frivilligt upp som ordförande, så ärendet bordlades till nästa möte som hölls 18.3, i Ingå Kyrkbykrets utrymmen. På det extra mötet valdes Hilkka Olkinuora till ny ordförande.  

På årsmötet i Fagervik slog man fast att medlemsavgiften för i år kommer att vara 29e. Ingå mf uppbär ingen egen avgift. På mötet överläts fastigheten Furulid till Täkter Marthaförening. Angående Hantverkardagen kom man överens om att, till skillnad från tidigare år, tillsätta en arbetskommitté för planeringen och koordineringen av årets evenemang.

Övrigt gemensamt program under året utgörs av 
22.3 Mathornas Kyrkogångsdag 
11.7 Hantverkardagen
30.10 Uppvaktning vid hjältegravarna
28.12 Julsamkväm för äldre Ingåbor

På föreningens årsmöte valdes förövrigt ombund till Västra Nylands Marthadisktrikts årsmöte i Svartå 21.3 och Marthaförbundets vårmöte i Ekenäs 18.4.  Linda ställde upp som ombund på mötet i Svartå medan både Linda och Cecilia kommer att representera föreningen på vårmötet.

Linda/Minttu/Cecilia
29.03.2015 kl. 09:57
Du hittar oss även på Facebook, sidan heter Ingåknutarnas Marthakrets. Du kan gilla sidan så ser du de nyaste uppdateringarna.